Terug

© 2012 SwiRo

Laatste wijzigingen: 03 januari 2020

KvK-nummer: 30228596

Midden-Nederland

e-mail: anet.roes@swiro.nl

mobiel: 0615.893.775

Disclaimer

ACHTERGRONDINFORMATIE

‘De Stad van Axen’

De Stad is het symbool voor communicatie. In essentie komt het erop neer, dat wij als mensen zes wijzen (krachten) van reageren hebben en de zes wijken in de Stad symboliseren dit. Alle zes hebben wij in onze communicatie nodig. Maar vaak zien we dat bepaalde krachten niet gebruikt worden en dat dit een onbalans geeft in de communicatie.

In het midden van de Stad ligt het ontmoetingsplein, daar waar mensen elkaar verstaan, begrijpen en ťcht ontmoeten. Om de Stad heen liggen de wallen. Daar kom je op wanneer je blijft vasthouden aan ťťn manier van reageren. Het ontmoetingsplein ligt dan ver weg.


Ontstaan van ‘De Dynamische Stad’

Het boek De Stad van Axen heeft mij enorm geraakt en geboeid, alleen miste ik de praktische toepassing hiervan. Er bleek wel veel materiaal te zijn voor het werken met kinderen, maar niets voor het werken met volwassenen. Dat is mijn zoektocht en ontwikkeling geweest (en nog) in de afgelopen vijf jaar. Samen met Mieke Tunnissen van het bureau ‘Door je plafond’ heb ik De Dynamische Stad ontwikkeld. Ik heb hier inmiddels veel ervaring mee opgedaan. Zowel in individuele begeleidingscontacten als in het werken met teams. Sinds 2011 leid ik ook professionals op, om met deze methode te kunnen werken.


Inhoud van De Dynamische Stad

Het materiaal van De Dynamische Stad bestaat uit een (vloer)mat en 26 coachingskaarten.

De kaarten zijn bedoeld voor verdieping en bewustwording. Ook bieden de kaarten handvatten om met nieuw gedrag te experimenteren. De mat is een grafische weergave van de Stad. Door haar eenvoud legt de mat gemakkelijk het principe van de Stad uit met haar wetmatigheden in communicatie en gedrag. Patronen worden direct helder. Naast dit inzicht biedt de mat diverse werkvormen waardoor er concreet geoefend kan worden. Het werken met metaforen (totemdieren) maakt het minder bedreigend om moeilijk gedrag bespreekbaar te maken. Het biedt een veilige basis om zowel individueel als in teams waardevrij te werken.


Toepassing voor professionals

(maatschappelijk werkers, trainers, coaches)

Veel cliŽnten die bij professionals komen, zijn op de een of andere manier vast gelopen. Ze zijn vanuit de Stad gezien, wijken gaan vermijden en op de wal vast komen te zitten. Het is van groot belang dat je als professional weet hoe je eigen communicatie is en dat je kunt inschatten van waaruit jouw cliŽnt reageert. Als je dat duidelijk is, kun je de cliŽnt helpen weer in beweging te komen. De Dynamische Stad geeft dit inzicht en concrete handvatten om hiermee te werken. Voor professionals die met teams werken is dit ook een instrument om teamcommunicatie inzichtelijk te maken en te verbeteren.


Materiaal is nu beschikbaar

De mat (120 bij 120 cm) en de set met 26 kaarten zijn te koop. De ervaring leert dat een opleiding nodig is om als professional goed met deze methode te kunnen werken. SwiRo heeft hiervoor een korte, intensieve opleiding ontwikkeld, die uit twee modules bestaat. Heeft u interesse klik dan hier.

Werkmateriaal